אם אתם חשים כאבים עזים, נפיחות וקושי בתנועה במקומות כמו הקרסול, כף היד או הברך, יכול להיות שיש לכם דלקת בגיד. אומנם זו בעיה בריאותית שמאפיינת מאוד רוכבי אופניים, אך זהו לא מצב רגיל וחשוב שלא להתעלם ממנו – כאן תוכלו לקרוא את כל מה שצריך לדעת על הדלקת הזו, כולל דרכי מניעה וטיפול.
מהו גיד ומהן הסיבות לדלקת בגיד?
גיד הוא רקמת חיבור צפופה וחזקה המורכבת בעיקר מקולגן. תפקידו העיקרי של הגיד הוא לחבר בין השריר לעצם, ובכך לאפשר את תנועת המפרקים. הגידים מעבירים את הכוח שנוצר בהתכווצות השריר אל העצם, מה שמאפשר לנו לבצע מגוון רחב של תנועות. המבנה הסיבי והאלסטי של הגיד מקנה לו את החוזק והגמישות הנדרשים לצורך ביצוע פעולה זו שוב ושוב לאורך זמן.
גורמים נפוצים לדלקת בגיד
דלקת בגיד (Tendonitis) היא מצב שכיח הנובע לרוב מעומס יתר על הגיד. אלו הם הגורמים העיקריים לדלקת:
- פעילות גופנית מאומצת וחוזרת הגורמת למתח ולחיכוך בגיד
- תנועות חוזרות בעבודה או בספורט
- שינויים הקשורים לגיל כמו ירידה באלסטיות ובחוזק של הגיד
- פציעה הפוגעת בשלמות הגיד
- מחלות כרוניות מסוימות כמו סוכרת, דלקת מפרקים שגרונית או מחלות אוטואימוניות
החשיפה המתמשכת לגורמים אלו מובילה בסופו של דבר לנזק ברקמת הגיד, לדלקת ולתסמינים המאפיינים את המצב.
סוגים שונים של דלקות בגידים
דלקות בגידים יכולות להופיע בחלקים שונים של הגוף, והמקומות הנפוצים ביותר הם הגידים הנושאים משקל רב או מבצעים תנועות שחוזרות על עצמן. הינה כמה מהסוגים השכיחים ביותר של דלקות בגידים:
דלקת בגיד אכילס
גיד אכילס הוא הגיד הארוך והחזק ביותר בגוף האדם, המחבר את שריר התאומים בשוק לעצם העקב בכף הרגל. דלקת בגיד הזה נפוצה בקרב ספורטאים, ובייחוד בקרב רצים, עקב המאמץ המתמשך המופעל על הגיד בזמן ריצה. תסמינים אופייניים כוללים כאב ונפיחות בחלק האחורי של הקרסול, בייחוד בזמן פעילות גופנית וגם אחריה.
דלקת בגיד כף היד
דלקת בגידי כף היד והאצבעות נגרמת לרוב עקב תנועות חוזרניות כמו הקלדה או נגינה בכלי מיתר. הסימפטומים העיקריים הם כאב, נפיחות וקושי בתנועת האצבעות והיד.
דלקות בגידים נוספים
דלקות יכולות להתפתח גם בגידים אחרים בגוף, כמו בגידי הכתף (במצבים כמו כתף קפואה), בגיד הפיקה (מעל לברך) ובגידים סביב מפרק הירך. סימני דלקת בכל המקומות הם דומים בדרך כלל, אם כי הם עשויים להשתנות במידת מה בהתאם לאזור הספציפי המעורב.
תסמינים אופייניים לדלקת בגיד
לדלקת בגיד יש כמה תסמינים אופייניים שחשוב לשים לב אליהם. זיהוי מוקדם של הסימפטומים יכול לסייע באבחון המצב ובהתחלת הטיפול המתאים:
כאב, נפיחות ורגישות
הסימן הראשון והבולט ביותר של דלקת בגיד הוא כאב באזור הנגוע. הכאב מורגש לרוב בזמן תנועה או מאמץ של הגיד, אך עם התקדמות הדלקת הוא עשוי להופיע גם במצב מנוחה. נפיחות ורגישות מקומית סביב הגיד הם גם סימנים נפוצים, הנובעים מהתגובה הדלקתית ברקמה.
קושי בתנועה ובתפקוד
דלקת בגיד יכולה להוביל לקשיים בביצוע תנועות הדורשות מאמץ מהגיד הפגוע. למשל, דלקת בגיד אכילס תקשה עליכם ללכת או לרוץ, ודלקת בכף היד עלולה לפגוע ביכולת האחיזה בחפצים והשימוש באצבעות. הקושי בתפקוד נובע מהכאב ומהירידה בגמישות הגיד בעקבות הדלקת.
אפשרויות טיפול בדלקת בגיד
קיימות כמה אפשרויות טיפוליות שמטרתן להפחית את הכאב והדלקת בגיד, ולאפשר החלמה וחזרה לתפקוד תקין. הגישה הטיפולית המתאימה תלויה בחומרת המצב ובגורמים האישיים של כל מטופל.
טיפול תרופתי וממוקד
תרופות נוגדות דלקת שאינן סטרואידיות (NSAID) כמו איבופרופן או נפרוקסן יכולות לסייע בהפחתת הכאב והדלקת בגיד. במקרים מסוימים עשוי להידרש טיפול בסטרואידים, כמו זריקות קורטיזון לאזור הגיד להשגת הקלה ניכרת יותר בתסמינים. יש עוד טיפולים זעיר-פולשניים כמו זריקות PRP לברך שיכולים להיות טיפול יעיל, ולעודד החלמה ותיקון של הרקמות והפחתת התסמינים של הדלקת.
גם פיזיותרפיה היא מרכיב מרכזי בטיפול בדלקות גידים. תרגילי מתיחה וחיזוק הדרגתיים לגיד ולשרירים הסמוכים יכולים לשפר את הגמישות ולהפחית את הלחץ על הגיד. שיטות נוספות כמו גלי הלם, אולטרסאונד וגירוי חשמלי מסייעות גם הן בהחלמת הרקמה.
התאמת סגנון חיים ופעילות גופנית
במקרים רבים חשוב לתת מנוחה לגיד הפגוע ולהימנע מהפעילויות שגרמו לדלקת או החמירו אותה. יש להקפיד על תנועה מבוקרת והדרגתית עם החזרה לפעילות, ולשנות הרגלים מזיקים כמו טכניקה לקויה בספורט או ישיבה ממושכת בעבודה. כל הרגל או פעולה שעלולים להחמיר את המצב צריכים לצאת מהשגרה שלכם, ובמקומם להכניס הרגלים בריאים שיעזרו להחלמה ולשמירה על הבריאות.
לאחר השלב האקוטי של הדלקת חשוב לבנות תוכנית התעמלות מותאמת אישית כדי לחזק את השרירים התומכים בגיד ולשפר את היציבות של המפרק. תוכנית כזו מפחיתה את הסיכון לחזרת הדלקת בעתיד באמצעות הימנעות מתרגילים בעלי נזק פוטנציאלי למצב שלכם, וגם משפרת את התפקוד הכולל של האזור הפגוע. חשוב לעבוד עם איש מקצוע בתחום כדי לוודא שכל התרגילים שתעשו בתוכנית שלכם יקדמו אתכם לעבר המטרות שלכם מבלי לפגוע בגידים, בשרירים ובעצמות.
סיכום
דלקת בגיד יכולה להיגרם ממגוון גורמים, והתסמינים שלה לא נעימים בכלל. כדי להימנע ממנה חשוב להתאמן נכון, לאכול כמו שצריך ולהזיז את הגוף כל הזמן (בייחוד אם אתם עוסקים בעבודה משרדית שיש בה ישיבה ממושכת), ובמקרה שהדלקת כבר התפרצה חשוב לאבחן אותה נכון אצל גורם רפואה מקצועי כדי לקבל את הטיפול המתאים. זכרו שהרכיבה על אופניים כאשר משקל גוף מכובד נשמען על מפרקי הידיים שלכם, מהווה גורם משמעותי לדלקת כזו.